Nytt, rikholdig artistslipp!
Rymden, Louis Cole Big Band, Daniel Herskedal – Voyage, Bill Frisell & Thomas Morgan Duo + guest appearance by Gard Nilssen, Adam Douglas, Juno, Susanna – «Go Dig My Grave», Goldings/Bernstein/Stewart, Sigurd Hole solo, Maria Kannegaard Trio, Håkon Kornstad Trio.
Daniel Herskedal - Voyage

Den praktfulle klangen og trøkket Daniel Herskedal utviklet i tubaspillet sitt fra han jazzdebuterte i tradbandet Dixi, har etablert Molde-mannen som en ledende instrumentalist internasjonalt. Med rykende fersk plate i bagasjen og med en av hans store inspirasjonskilder i reisefølget, oud-spilleren Maher Mahmoud, så er det helt naturlig at Moldejazz tar ham tilbake til konsert i domkirka der han gjorde stor suksess med "Slow Eastbound Train" i 2015.
Mektig musikk i Domkirka
Til Molde Domkirke kommer Daniel med sine faste musikere og i tillegg da den fabelaktige oud-spilleren Maher Mahmoud fra Syria. Det blir en av få konserter bandet gjør live med Mahmoud. Bratsjist Bergmund Waal Skaslien, perkusjonist Helge Norbakken og pianist Eyolf Dale kompletterer et rikt ensemble som er i stand til å frembringe toner og stemninger fra det inderlig vakre til det dramatisk mektige. Musikken har en umiskjennelig duft av Midtøsten, selv om inspirasjon også fra andre deler av kloden inngår i et rikt musikalsk uttrykk.
«Voyage» er navnet på Herskedals nye utgivelse på britiske Edition Records. Dette danner utgangspunkt for mye av det vi vil få høre i Domkirka. Albumet utkommer i mars, og allaboutjazz skriver i sin forhåndomtale: "Herskedal is a musician and composer of extraordinary ability who is pushing the boundaries of his instrument to the limit. ‘Voyage’ emerges as Daniel’s definitive statement so far, merging awe-inspiring beauty with a refreshingly original sound. The music is supremely melodic, tinged with rhythmical flare and vibrant colours."
Det lukter hjemmeseier lang vei i Domkirka fredagskvelden på Moldejazz.
Daniel Herskedal: tuba og basstrompet
Bergmund Waal Skaslien: bratsj
Eyolf Dale: piano
Helge Andreas Norbakken: perkusjon
Gjest: Maher Mahmoud; oud
Bill Frisell & Thomas Morgan Duo + guest appearance by Gard Nilssen

Dette blir da samtidig en feiring av labelen ECM som Moldejazz har samarbeidet nært med i alle år, vi hadde blant annet besøk av ECM-sjefen selv, Manfred Eicher, ved labelens 40-årsmarkering i 2009.
I mai 2019 er duoen klar med en ny plate på ECM og Moldejazz er stolt over å få festivalpremieren 20. juli!
For to år siden kom duoen Bill Frisell og Thomas Morgan ut med live-plata «Small Town» på ECM, den velrennomerte tyske labelen som fyller 50 år i år. Frisell har en rik historie med utgivelser på denne labelen som har samarbeidet så nært med mange norske jazzmusikere og ikke minst har gjort hyppig bruk av lydmagiker Jan Erik Kongshaugs tjenester i Rainbow studio i Oslo. «Small Town», innspilt på Village vanguard i New York, fikk strålende anmeldelser og det har stått om plata: «Sødmefylt, svakt vibrerende gitartremolo leker over knusktørr bass, to ekspressive instrumenter spiller akkurat det som trengs for å fylle et lydhørt Village Vanguard. Det er sentimentalt, vakkert, nede, med en iboende lidenskap og kraft som få musikere kan matche. En musikalsk nakenhet, en intimitet, som de to håndterer strålende.»
Årets Artist In Residence, Gard Nilssen, har Bill Frisell som et av sine største musikalske forbilder. Gard vil gjeste inn som trommeslager på tampen av konserten med Frisell og Morgen. Det vil bli en svært spesiell opplevelse både for Gard og de som finner veien til Teatret Vårt denne kvelden.
Bill Frisell – gitar, Thomas Morgan – bass, gjesteopptreden: Gard Nilssen-trommer.
Rymden

Musikken: den låter tett, rått, heftig og stemningsmettet. Inspirasjon fra alt fra Bach og moderne jazz, filmmusikk og rockemusikk bæres stolt på jakkeslaget. Både albumet og trioens konserter har til de grader levd opp til forventningene som hadde bygget seg opp over tid.
Skandinavisk supergruppe!
Da trioen Rymden nylig slapp sitt debutalbum må vi kunne snakke om en varslet suksess. Den norsk-svenske trioen hadde allerede prydet forsiden av det engelske magasinet Jazzwise og spilt konserter på en rekke store scener og festivaler uten at de fleste av oss hadde hatt mulighet til å høre dem
Rymden består av Bugge Wesseltoft, og de gjenlevende medlemmene av est - Esbjørn Svensson Trio - rytmeseksjonen Magnus Öström og Dan Berglund. Wesseltoft er en av Norges mest innovative og mestselgende jazzartister vi har her på berget - mest kjent for sitt nyvinnende band “New Conceptions Of Jazz”. Svenske est. gjorde kometkarriere helt til det brått sa stopp da Svensson døde i en tragisk dykkeulykke. Begge prosjekter turnerte verden rundt, og definerte et nytt og friskt lydbilde– med stor åpenhet for eksperimentering og innovativ tekning. Wesseltoft har vært, og er fremdeles en viktig pådriver for modernisering av skandinavisk jazzmusikk. Esbjørn Svensson Trio var det første bandet som spilte på så ulike venuer som rock- og jazzklubber, klassiske konserthus og på de største scenene på musikkfestivaler verden rundt. Resultatet ble en internasjonal musikalsk bevegelse som inspirerte og inspirerer kommende generasjoner.
Etter mange år med solo-, duo- og større bandprosjekter hadde Bugge Wesseltoft lenge ønsket å spille i en pianotrio, og at han fant frem til Östrem og Berglund må kunne kalles et lykketreff.
Rymdens musikk er basert på tre elementer: melankolsk og atmosfærisk låtskriving, dramatisk ladede rytmer, og virtuos jazzspill av høyeste klasse. En ting er sikkert: det kommer til å koke friskt på Teateret Vårt når Rymden står på scenen under årets festival.
Louis Cole Big Band

Trommeslager og produsent Louis Cole har de siste årene gjort seg bemerket over hele verden som den ene halvdelen av den elektroniske jazz-duoen KNOWER.
Den særegne musikken til Cole byr på alt fra drivende elektrojazz til silkemyk vestkystvokal – og det låter like mye future-sonic-funk, som det låter Prince eller Beach Boys.
Det siste året har derimot artisten satset mer på sin egen solokarriere, noe som i 2018 resulterte i plata «Time». Den ble utgitt på det svært så respektable plateselskapet Brainfeeder i samarbeid med storheter som blant andre Thundercat og Brad Mehldau.
Når Louis Cole nå gjør konserter med musikken fra denne plata, har han valgt stikk motsatt løsning enn å turnere med bare datamaskin og tangentbrett. Han flesker nemlig til med et fullt storband. Og Coles egen rolle i konsertene er egentlig å gjøre alt. Det er like naturlig å se han lede bandet som å spille tangenter, synge, eller traktere trommene i en heseblesende groove. I følge de som har sett prosjektet live, er dette noe av det sprøeste og kuleste som blir å se på årets program. Her er det med andre ord bare å løse billett, og nyte både musikk og opptreden fra en av de mest innovative artistene på den amerikanske vestkysten.
«A jazz-literate multi-instrumentalist making harmonically complex R&B, Cole can be compared to Jacob Collier» – Uncut (8/10)
Susanna - Go Dig My Grave

Susanna Wallumrød, har under artistnavnet Susanna og med Susanna and the Magical Orchestra satt dype spor i mange lyttere og i norsk musikkliv siden debuten i 2004. Hun har hugget seg sin helt egen hylle i musikk-berget, en plass mellom folkemusikk, pop, jazz og kunstmusikk. Hun har samarbeidet med Jenny Hval, Stian Westerhus, Ensemble neoN og Led Zeppelin-bassist John Paul Jones.
"Wondrous, haunting bunch of covers from Norwegian singer” 8/10 Uncut Magazine
12 album har hun rukket å gi ut, og tre Spellemannpriser har det blitt så langt. I disse dager slipper hun sitt 13 album.
Helt siden starten har hun fremstått som en kunstner som er uredd i alle sine valg. Hun har på gåsehudfremkallende og originalt vis tolket låtklassikere av alt fra Dolly Parton til AC/DC - som få andre har turt å røre. Med albumet “Sonata Mix Dwarf Cosmos” fra 2007 fikk vi for første gang et helt album utelukkende bestående av Susannas egne sanger. Et album som en av hennes mest svorne fans, den amerikanske sangeren, skuespilleren og låtskriveren Will Oldham aka Bonnie Prince Billy kuriøst nok i fjor ga ut sin egen komplette nyinnspilte tolkning av!
I 2011 ga Susanna og den sveitsiske barokk-harpisten Giovanna Pessi ut ‘If Grief Could Wait’ på ECM – et album der de tolket Purcell, Cohen og Susannas egen musikk. Et oppsiktsvekkende album som mikset musikk fra barokken, singer/songwritere fra søttitallet og nyere låter. Prosjektet stod også for den stemningsfulle avslutningskonserten i Molde Domkirke under Moldejazz i 2012. - En konsert det fortsatt går gjetord om.
I 2019 skal Susanna og hennes musikere på ny avslutte festivalen på samme sted. Pessi og Susanna gjenopptok samarbeidet med albumet “Go Dig My Grave” i 2018, der de sammen med den unge trekkspilleren Ida Løvli Hidle, og felespiller og folkesanger Tuva Livsdatter Syvertsen (Valkyrien) tolket gamle og nye sanger: dyster blues fra gamle 78-plater, barokkmusikk og ikke mindre vakker-dystre nye sanger. I sentrum står alltid Susannas sterkt formidlende stemme og uttrykk, som noen ganger gir assosiasjoner til med-søstre som Joni Mitchell og Judy Collins, og andre ganger til den eksperimentelle og operatiske Klaus Nomi. Albumet “Go Dig My Grave” ble av mange beskrevet som et nytt karrierehøydepunkt for Susanna, og vi kan garantere en stemningsfull og bevegende opplevelse i Molde Domkirke.
Adam Douglas

Han fylte Alexandraparken til randen under fjorårets festival, og herkser ingen tvil om at suksessen vil bli gjentatt når han igjen gjester festivalen og Alexandraparken i juli.
Fjorårets parkenfavoritt kommer tilbake!
Adam Douglas gikk i 2017 fra å være et høyt skattet navn for alle norske musikkelskere med et øre vendt mot soul, funk og blues - til å bli allemannseie da han gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK1. Med sin helt utrolige stemme, tydelige tilstedeværelse og sympatiske «nice-guy» fremtoning har han nådd et publikum langt utenfor sjangergrensene.
NB! Endring av konserttidspunkt fra tidligere år, konserten starter kl 22:00, dørene åpner kl. 19:00.
Til årets festival kommer han med et ferskt og kritikerrost album i bagasjen: The Beauty & The Brawn» produsert av stjernegitarist Geir Sundstøl, og ikke minst et godt innspilt band etter heftig turnering det siste året.
Før Stjernekamp hadde Adam Douglas lagt bak seg en omfattende karriere som spente over 17 år som profesjonell utøver på begge sider av Atlanterhavet. Adam er født og oppvokst i Oklahoma, men for tiden bosatt på Hadeland. De norske anmelderne sparte ikke på godordene da hans debutalbum, ”I May Never Learn”, ble sluppet i 2015. Fra samme album hadde han stor suksess med låta "I Once Was An Honest Guy", som blant annet ble listet på NRK P1.
På scenen er den milde mannen fra Oklahoma et fyrverkeri, og vi gleder oss stort til han kommer til SpareBank1 SMN-scenen i Alexandraparken igjen!
Maria Kannegaard Trio

De ga ut fire kritikerroste plater fra 2000-2008, der pianospillet omtales som sjeldent begavet og med en evne til å virkelig røre og bevege.
Maria Kannegaard er en danskfødt pianist som startet trioen sin med medstudenter fra jazzlinja, Mats Eilertsen (senere erstattet av Ole Morten Vågan) og Thomas Strønen.
Bassist Ole Morten Vågan er en av de viktigste bassistene på jazzkartet her til lands, mest kjent gjennom sitt arbeid med Trondheim Jazzorkester. Trommeslager Strønen er også i verdensklasse, ikke minst med sine egne prosjekt som Time is a Blind Guide. Dette kompet har edge!
Maria Kannegaard anses som en av de virkelig store pianistene i Skandinavia i vår tid, med en helt unik særegenhet i både sitt spill og i sine komposisjoner. Det er lenge siden Kannegaards Trio har vært aktiv, men når det nå begynner å røre på seg igjen, og det lekker ut nye lydopptak, spisser hele jazznorge ørene i forventning! Det brygger opp til noe legendarisk på årets Moldejazz.
Maria Kannegaard – piano, Ole Morten Vågan – kontrabass, Thomas Strønen - trommer
Goldings / Bernstein / Stewart

På midten av 1990-tallet utropte The New York Times Larry Goldings, Peter Bernstein og Bill Stewart til å være den beste orgeltrioen i det tiåret – og siden den gang har de vært en av de trioene som har virkelig har utviklet sjangeren med sitt stødige bidrag.
Orgeltrio i verdensklasse!
Deres siste plateinnspilling «Toy Tunes» viser en trio som fortsatt utforsker det stillferdige men samtidig intrikate og dype samspillet seg i mellom tiår etter tiår. Og her snakker vi om musikere som hver på sin kant er i den absolutte verdenseliten.
Organist Larry Goldings har de siste årene vært en attraktiv sidemann på den amerikanske scenen, og har spilt med alt fra James Taylor til John Scofield. Trommeslager Bill Stewart er på sin side nærmest som en trommelegende å regne, kanskje mest kjent som trommeslager for Chris Potter så vel som Maceo Parker. Gitarist Peter Bernstein ble i sin tid beskrevet av sin lærer Jim Hall som en av de mest imponerende gitarister han noen gang hadde hørt.
Heldigvis for oss er det kanskje nettopp i denne trioen disse musikerne er på sitt aller beste. Denne ettermiddagen i Storyville får vi høre et hardtsvingende sett med orgeljazz fra kanskje en av verdens beste orgeltrioer.
Håkon Kornstad Trio

Håkon Kornstad har lagt verden for sine føtter med sin helt unike kombinasjon av viril jazz på tenorsax og inderlig operatenor. Nå tar han trioen sin med seg til Moldejazz.
- En musikalsk verdenssensasjon (Dagens Næringsliv)
I februar 2012 debuterte Håkon Kornstad som tenorsanger i Mozart-operaen «La finta giardiniera». En drøy måned tidligere var han nominert til Spellemann for årets jazzplate. Kornstad har utviklet en stilart han trolig er helt alene om i verden, der jazzsaxofonisten med unik tone og kontroll møter en varm, vakker og frilynt lyrisk tenor som veksler mellom italiensk bravur og nordisk tilbakeholdenhet. Avantgarde-spellemann Frode Haltli og bunnsolide Mats Eilertsen er også mestere på sine instrumenter. De utgjør en integrert del av et unikt ensemble, der opera-arier og vakre ballader avløses av improviserte strekk. Dette blir en konsert som passer så vel for klassisk- og operaelskeren som jazzfolket, eller for dem som ikke trodde de likte noen av delene. Opplev saligheten i Molde Domkirke og gå lykkelig plystrende ut i sommerdagen etterpå.
Selv om Kornstad har vært i Molde både før og etter sang/sax-gjennombruddet med albumet «Tenor Battle», måtte han bare hentes tilbake etter etablering av ny trio og fjorårets album «Im Treibhaus» med strålende anmeldelser i internasjonal presse.
Håkon Kornstad - sang/tenorsax, Frode Haltli - akkordeon, Mats Eilertsen - kontrabass
Sigurd Hole - "Elvesang"

«Låtene er vakre, sansen for timing og dramatikk stor - og spillet hans, med lasersikteintonasjon og slørskyer av overtoner, er overdådig.» Jazznytt
Elvesang i Rådsalen
En nyskapning under årets festival som vi er veldig stolte av, er konsertrekken i den nyoppussede Rådsalen, kammermusikkrommet på kulturskolen.
Her skal vi, i vakre og unike omgivelser, presentere eksklusive, intime og særegne musikkopplevelser som krever en annen akustikk enn det en klubbscene eller et teater kan tilby. Først ut er i konsertrekka er en solokonsert med Sigurd Hole. Han må kunne beskrives som en av de travleste bassistene på den norske jazzscenen det siste tiåret. Etter en lang rekke samarbeid og utgivelser med band og musikere som blant andre Eple Trio, Jon Eberson, Karl Seglem, Helge Lien, Eli Storbekken og Tord Gustavsen, debuterte han i 2018 med hele to utgivelser i eget navn: trioalbumet «Encounters» (med Jarle Vespestad og Håkon Aase), og solo kontrabassalbumet «Elvesang» som han kommer til Moldejazz og Rådsalen med.
«Elvesang» mottok strålende anmeldelser verden rundt, deriblant i The New York Times. Allaboutjazz.com´s anmelder John Kelman beskrev «Elvesang» som «an album of profound beauty» og inkluderte plata på sin Best of 2018 - liste (i selskap med blant andre størrelser som Bill Frisell, Jakob Bro og King Crimson), og det amerikanske magasinet The New York City Jazz Record listet «Elvesang» under TOP 5 Best Solo Recordings of 2018.
Juno

JUNO er enda et eksempel på at jazzlinja i Trondheim – for øvrig 40 år i år - bygger bro mellom sjangrene!
På full fart oppover.
Denne utadvendte og overbevisende kvintetten kommer helt over scenekanten med sin engasjerende tilstedeværelse og fengende musikk, som er en herlig blanding av skeiv pop og deilig jazz, med et tydelig og helt klart dansbart beat! Tankene går til Hanne Hukkelberg, Emilie Nicolas og Highasakite, et landskap med rytmisk motivert og organisk samspill hvor kompleksitet og fengende lekenhet kombineres.
JUNO er på full fart oppover og etter de spilte på Nordic Showcase under Oslojazz i fjor, er de å finne på festivaler som Trondheim Calling, Bodø Jazz Open, Festspillene i Nord-Norge, Tromsø Jazzfestival og Vinterjazz i Århus. Debutskiven ble innspilt i september i fjor, og nå venter Norge spent på denne lovende debuten!
Thea Ellingsen Grant – vokal, Malin Dahl Ødegård – vokal, Mona Krogstad – tenorsaksofon, Georgia Wartel Collins – kontrabass, Ingvald Vassbø - trommer