Første programslipp for 2019!
Marcus Miller, Joshua Redman – Still Dreaming, Henry Threadgill – Zooid, Madrugada, Bushman’s Revenge feat Per «Texas» Johansson og Anja Lauvdal, Fred Hersch Trio, Gåte, Luke Elliot og Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmushire er alle bekreftet til Moldejazz 2019.
Billetter og alle pass i salg nå.
Superbassisten Marcus Miller returnerer til festivalen hvor han gjorde store konserter både i 1997 og i 2013. Tidligere Artist In Residence Joshua Redman kommer med sitt Still Dreaming som han har «arvet» fra sin far Dewey. Det blir en svært eksklusiv konsert med pulitzer-prisvinner Henry Threadgill, faktisk den eneste i Europa i 2019.
På Romsdalsmuseet vil de to gjenforente banda Madrugada og Gåte sammen med Luke Elliot gjøre en spennende konsertdag. Den «hemmelige» pianogiganten Fred Hersch kommer endelig til festivalen.
Sist, men ikke minst legges to av prosjektene til Artist In Residence Gard Nilssen ut for salg; Bushman’s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire.
Marcus Miller Laid Black Tour 2019

Det er duket for en virkelig fest av en konsert når jazz-funk-bass kongen Marcus Miller vender tilbake til Molde. I 1997 gjorde han furore på festivalen med prosjektet “Legends” med David Sanborn, Eric Clapton, Joe Sample og Steve Gadd. Det var også utsolgt og stor stemning sist gang han gjestet festivalen og Bjørnsonhuset i 2013.
Superbassisten er tilbake!
Superbassist Marcus Miller har et stort og hengivent publikum og har i løpet av mer enn 30 år på scenen spilt med legender som Miles Davis, Herbie Hancock, Eric Clapton, nylig avdøde Arethe Franklin, Elton John og Bryan Ferry – for å nevne et lite utvalg. Alt i alt har han bidratt på mer enn 500 (!) album, både som musiker, produsent og arrangør.
De siste tjue årene har han hatt en meget fremgangsrik karriere som soloartist, og i mars slapp han et kritikerrost nytt album på det legendariske plateselskapet Blue Note, Laid Black, der både fusion, funk, soul og jazz er en del av det potente musikalske brygget.
Miller er en levende legende og skuffer aldri – dette blir garantert en stor opplevelse!
Joshua Redman - Still Dreaming

I 1979 spilte Joshuas Redmans far Dewey på Moldejazz med legendariske «Old and New Dreams Band», gruppa som selvsagt har inspirert «Still Dreaming» når det gjelder navn, instrumentsammensetning og musikk. Den frilynte jazzen med utgangspunkt i Ornette Coleman’s banebrytende musikk har fått en ny oppdatering med kvartetten Moldevennen Joshua Redman presenterer i år.
40 år etter at Dewey Redman spilte på Moldejazz med «Old and New Dreams» drømmer sønnen Joshua videre..
Sist Redman besøkte Moldejazz gjorde han en duokonsert som er blitt nærmest legendarisk, med Ola Kvernberg som partner i en forrykende forestilling i Teatret Vårt. Konserten resulterte i at samarbeidet fortsatte med omfattende Norgesturné og konserter på store festivaler i utlandet. Med seg til Molde denne gang har saxofonmesteren trompeter Ron Miles, bassist Scott Colley og trommeslager Dave King.
Pappa Dewey spilte mye med Ornette Coleman, men da Coleman søkte et elektrisk uttrykk samlet Redman tidligere Coleman-medspillere til Old and New Dreams. Bandet gjorde flere kritikerroste album for ECM og turnerte verden med stor suksess, blant annet Moldejazz i 1979 og 1982. Joshua Redman viderefører den musikalske arven fra både faren sin og Ornette gjennom «Still Dreaming». Dette bandet må du få med deg, for som John Fordham i Guardian skriver:
"This is a supergroup at work, but – as with Coleman’s own bands and Old and New Dreams themselves – they never sound as if they’re trying to make an issue out of that"
Joshua Redman, saxer/ Ron Miles, trompet/ Scott Colley, bass/ Dave King, trommer
Henry Threadgill – Zooid

Hos jazzkjennere har saksofonist, fløytist og komponist, Henry Threadgill, en meget høy stjerne. Han kan beskrives både som en nøkkelperson og en sann original innen moderne musikk.
Pulitzer-prisvinnerens eneste konsert i Europa i 2019!
The New York Times har beskrevet ham som “kanskje den viktigste jazzkomponisten i sin generasjon”. I 2016 fikk han, som den tredje jazzartisten noensinne, den høythengende Pulitzer-prisen for albumet In for a Penny, In for a Pound med bandet han tar med seg til Molde; Zooid.
Henry Threadgill kommer fra Chicago og studerte ved American Conservatory of Music. Han var svært aktiv i det viktige avantgardistiske miljøet i byen tidlig på sekstitallet der han ble tidlig medlem i AACM – Association for the Advancement of Creative Musicians og samarbeidet bl.a. med Muhal Richard Abrams. Senere gjorde han innspillinger med Anthony Braxton, Bill Haswell, Roscoe Mitchell, Sly & Robbie og mange flere.
I 1979 debuterte han med eget band og senere har han frontet en serie med egne grupper der eksperimentering med uvanlig instrumentering og musikk fra andre sjangere og verdenshjørnet har blitt destillert til noe overraskende, særegent og nytt. Han har også komponert musikk for orkester, kammermusikk-ensembler og teater.
Bandet Zooid ble startet på begynnelsen av 2000-tallet og har vært et av hans mest fremgangsrike og kritikerroste. Henry Threadgill turnerer lite og gjør kun utvalgte konserter, så vi er svært stolte av å kunne presentere den eneste konserten i Europa i 2019 med en av de mest spennende nålevende jazzkomponistene og hans kreative oppkomme av et band.
Madrugada

Madrugada - Er dette Norgeshistoriens mest etterlengtede musikalske comeback? For mange var bandet intet mindre enn Norges beste band i perioden mellom 1999 og fram til oppløsningen i 2008.
Etterlengtet comeback!
Madrugada signerte sin første platekontrakt sommeren 1998, og debutalbumet «Industrial Silence» som kom året etterpå gikk rett inn på førsteplass på VG-lista. Plata står fortsatt som en av de mest ikoniske norske rockeplatene noensinne. I løpet av sin karrière ga Madrugada ut fem studioplater og innkasserte like mange Spellemann-priser.
I tillegg har Sivert Høyem blitt tildelt Spellemann flere ganger som soloartist. Romsdals Budstikke trillet en 6-er for hans solokonsert på Romsdalsmuseet da han var her i 2014.
Comebacket markerer 20-årsjubileet til debutplata, og det er også bandets opprinnelige trommeslager Jon Lauvland Pettersen som står på scenen sammen med de andre originalmedlemmene Sivert Høyem og Frode Jacobsen. I tillegg er bandet forsterket av Cato Thomassen og Christer Knudsen fra Høyems soloprosjekt.
Hits som «Majesty», «Lift me», «The kids are on high street», «Hands up» og «I love you» har gitt Madrugada fans i alle aldre og i alle lag av befolkningen.
Gjør deg klar til en historisk, nostalgisk og berusende opplevelse på Romsdalsmuseet!
Gard Nilssen Acoustic Unity feat. Ambrose Akinmusire

Men dersom man skal finne et hjertebarn blant bandene den allsidige trommeslageren jobber med, må det nok være hans eget band Acoustic Unity.
Artist In Residence-trommeslager, Gard Nilssen, har utvilsomt mange jern i ilden, noe også variasjonen i programmet for 2019 bærer preg av.
Siden debuten på plateselskapet Clean Feed i 2015, har bandet arbeidet mye sammen og turnert jevnlig både i USA og Europa. På denne måten har de gjennom de siste årene blitt et av de mest samspilte ensemblene her på berget. Bandets første plate, Firehouse, ble nominert til Spellemann i 2016 og albumet Live in Europe, mottok udelt supre kritikker fra både norsk og internasjonal presse.
For å ta trioens samspill og musikk enda et steg videre under årets festival, ble det tidlig klart at den amerikanske trompetisten, Ambrose Akinmusire, stod høyt på Gards ønskeliste over aktuelle samarbeid. Det å sette en av klodens aller mest spennende trompetister på samme scene som Gards band er rett og slett ikke noe vi kan si nei til. Det ligger nemlig til rette for et møte mellom to av denne generasjonens fremste utøvere – to utøvere som fra hver sin kant av scenen kan lede veien inn i utforskende og kreative landskap i Storyville denne kvelden.
Ambrose Akinmusire – trompet; Andre Roligheten – sax; Peter Eldh – kontrabass; Gard Nilssen – trommer.
Bushman's Revenge feat. Per "Texas" Johansson og Anja Lauvdal

Kraft-trioen Bushman's Revenge med gitarist Even Helte Hermansen og bassist Rune Nergaard trekkes frem av årets AIR, trommeslager Gard Nilssen, som et av hans viktigste prosjekter.
Kraft-trio med spennende gjesteartister!
Bandet, som ble startet i 2003, har gitt ut ni plater så langt - de fleste hos plateselskapet Rune Grammofon. Et tiende album er under planlegging. Bandet ble startet da alle tre var tidlig i tjueårene og trioen har på mange måter vært Gards skole. Bandet har siden dag én hatt et sikkert grep om termostaten og fått konsertpublikum til å koke på begge sider av Atlanteren. De har blitt beskrevet som en missing-link mellom Albert Ayler og Black Sabbath og som en Marshall-forsterkerversjon av John Coltrane's Interstellar Space. Bushman's Revenge har rett og slett bidratt til å revitalisere det stadig like rødglødende brennpunktet mellom rock og jazz.
På sitt foreløpig siste album, Jazz, fritt etter hukommelsen, overrasket bandet med å gå i en mer ettertenksom og lavmælt retning. Det er dette sporet de ønsker å fortsette å følge når de på en eksklusiv konsert under Moldejazz utvider besetningen med to musikere Gard har drømt om å spille med i lang tid. Den alltid strålende svenske saksofonisten Per “Texas” Johansson har vært en helt for Gard siden han gikk på videregående.
– Albumet hans Alle mina kompiser som kom i 1998 var en skikkelig vekker for
meg – rett og slett et album som satte kursen for hvor jeg ville musikalsk, og som for alvor vekket interessen for ny akustisk jazz, sier Gard og fortsetter:
– Jeg har heller aldri spilt med pianist Anja Lauvdal (Moskus, Broen, Finity, Skadedyr red. anm) før, og er veldig glad for endelig å få sjansen. Anja er litt yngre enn meg, og hun er slik jeg ser det en nøkkelperson i en generasjon som jeg mener har snudd alt opp ned i norsk musikkliv – med friske tanker og en utømmelig kreativitet.
Fred Hersch Trio

«Den mest innovative jazzpianisten de siste ti åra», skrev Vanity Fair om Fred Hersch.
– Den "hemmelige" pianogiganten
Etter mange forsøk har det endelig lykkes Moldejazz å få tak i Fred Hersch. En av vår tids store pianister som omsider begynner å få den oppmerksomheten han fortjener, sist ved at han både i 2016 og 2018 ble valgt til «Jazz Pianist of the Year» av Jazz Journalists Association.
Tross ei røys Grammynominasjoner, dusinvis av album i solo, duo og trioformat samt prestisjetunge priser er Fred Hersch fortsatt ganske ukjent i Norge. Også i USA tok det tid før han fikk et navn, og sjølbiografien hans heter da ganske treffende «Good things happen slowly» (Random House). Boka forteller om hans liv som musiker, om hans kamp som ung «annerledes» jøde i fødebyen Cincinnati og som åpent homofil HIV-positiv jazzmusiker. Den ble hedret som «One of five best Memoirs of 2017» av Washington Post og New York Times.
Men etter hvert har det altså begynt å skje ting. Et duoalbum med gitarist Julian Lage fikk noe så sjeldent som en femmer (høyeste rating) i Down Beat. Hans faste trio med bassist John Hébert og trommeslager Eric McPherson ble #2 Jazz Group 2018 i Down Beat Critics Poll. Nå kommer altså Fred Hersch og trioen hans til Moldejazz.
Hva får vi høre? Musikk fra det intense og virtuose til det stillferdig lyriske, framført av et band som har holdt sammen i ti år og utviklet et intuitivt, nærmest telepatisk samspill.
Fred Hersch, piano/ John Hérbert, bass/ Eric Mc Pherson, trommer
Gåte

Gåte er et band virkelig uten sidestykke! Søskenparet Sveinung og Gunnhild starta Gåte da Gunnhild var bare 14 år gammel! Med sin mektige og storslåtte blanding av folkemusikk og rock, og ikke minst med Gunnhilds fantastiske og karakteristiske stemme i front, ble «Jygri» fra 2002 en umiddelbar favoritt hos både publikum og anmeldere.
Storslått og sjangeroverskridende!
Det ble førsteplass på VG-lista, Spellemann-pris, lange turnéer og Roskilde-konsert. Mer enn 100 000 solgte album seinere tok eventyret slutt i 2005, og nå har storebror brukt mange år på å lokke lillesøster – som endelig sa ja til å lage ny musikk med Gåte. Deres flotte plate «Svevn» kom ut 2. nov 2018 og er et gjenkjennelig Gåte – bare modnere, friskere og om mulig enda sultnere, og live-showet er forrykende!
Dagbladet gir en femmer og sier Gåte låter «like hypnotisk medrivende, pulserende, mektig og intenst som for 14 år siden»! Musikknyheter gir 10/10, Dagsavisen triller også 5-er og fryder seg over et album som er «breddfullt av folkrock, død og vakker fordervelse».
Velkommen tilbake, Gåte!
Luke Elliot

Luke Elliot har glimtet og fløyelen vi finner hos Frans Sinatra, det forføreriske vi opplever hos Leonard Cohen, det teatralske hos Nick Cave og det råe fra Tom Waits!
På vei mot noe stort!
Luke Elliot er opprinnelig fra New Jersey, men er nå på det nærmeste nordmann etter mange og lange opphold i Norge. Det norske publikumet har lagt sin elsk på ham, og et samlet kritikerkorps hyllet hans debutalbum «Dressed for the Occasion». Moldejazz var tidlig ute med å booke ham og han spilte for et begeistret publikum i Alexandraparken i 2016.
Han har nettopp gitt ut singelen «Somebody’s man», med selveste Sivert Høyem som gjestevokalist. Høyem skal opptre med Madrugada senere samme kveld på museet, så hvem vet, kanskje vi får oppleve at de gjør denne duetten sammen. Luke er på gang med nytt materiale som kommer i form av et album til våren. Det kan fort bli hans store gjennombrudd.
Møt opp tidlig denne julikvelden og la deg rive med av Elliots varme og råe stemme i nydelige omgivelser på Romsdalsmuseet!
Hør den nye singelen «Somebody`s Man» featuring Sivert Høyem.